Do wątku o namiotach z frehy:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic ... 0&start=60
Tekst Radka Sikory:
"Dzięki Andrzejowi Rakowiczowi, który z Archiwum w Poznaniu pozyskał zdjęcia dzieła "Renowacja powtórna sztuk krawieckich - - 1747 wystawiona." [Statut cechowy 1581 i przerysowane sztuki mistrzowskie od 1628], mogę się z Wami podzielić wykrojem namiotu polskiego z 1628 roku. Na rysunku zachowałem układ i treść napisów. Poprawiłem tylko "puł" na "pół" i dopisałem, co to za "koły". Jak widać, namiot był dwumasztowy, co potwierdza nasze dotychczasowe ustalenia. Namioty rozpinano na centralnych masztach, a ściany i dach zwisały sobie rozpięte na odciągach. Jak można przeczytać na załączonym rysunku, namiot miał być wykonany z cwelichu. Poniżej definicja tego materiału ze "Słownika ubiorów" Ireny Turnau:
Cwelich ? tkanina lniana, konopna, później bawełniana lub z połączeń tych surowców, o splocie skośnym lub wielorządkowym. Wyrabiana od XIV w. w miastach Śląska i Małopolski, droższa od drelichu, używana na bieliznę, pościel, tanią odzież i pasy.
p.s
W tym dziele są jeszcze 2 inne rysunki namiotów. Gdy je przerysuję, to nie omieszkam ich tu również zamieścić. "
Ode mnie dodam że są już zamieszczone 3 rysunki tych namiotów ale nie umiem ich wkleić
Jak ktos umie to niech wklei. Proszę.